Пускат повече екипи за градовете и селата около столицата

 

Сливане на спешни центрове на София-град и София-област и нови пет екипа за градовете и селата около столицата. Това планират от здравното министерство. Ще откликват ли така по- бързо лекарите при спешни повиквания?

 

В момента когато имаме нужда от спешна помощ, подаваме сигнал по телефона и той се насочва към така наречения координационен център. Досега имаше два отделни коорднационни центъра за София-град и за София-област. Предложението на здравния министър е този за София-област да се закрие, а хората, които са работели там, да слязат от телефоните и да се качат в линейките. Така екипите, които обслужват спешни пациенти, ще станат повече.


Поговорката "И сам воинът е воин" важи с пълна сила за линейката в Костенец. Има и още една, но за нея няма нито оборудване, нито медицински екип. Когато обаче линейката е на път, в центъра за спешна помощ остава само медицинската сестра. 

 

В помощ на спешна помощ в Костенец ще бъдат нови пет екипа. Те ще станат факт след  сливането между спешните центрове. 

 

"80% от повикванията на ЦСМП София-област са свързани с транспорт на пациенти до Софийски лечебни заведения. Вдигането на бройката на екипите всъщност е начинът, по който вие няма да живеете с впечатлението, че Спешна помощ се бави или че не е окомплектована", коментира Москов. 

 

В същото време министърът намекна и за нередности в работата на спешните центрове в София-област. Предложението на Москов може да заработи само ако бъде одобрено от Министерски съвет. 

 

По всяка вероятност начело на обединения Спешен център ще застане сегашният шеф на Спешна помощ - София. А относно това колко хора ще си загубят работата, министърът отговори, че оптимизацията не означавала непременно съкращения.