ЦИК с изненада разбра, че правителството е одобрило бюджета за вота

 

Правителството отпуска 1,5 милиона лева на Министерството на външните работи за организирането на изборите в чужбина. Това стана ясно от официално одобрения днес план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на местните избори и националния референдум на 25 октомври тази година. Решението е взето на фона на опасенията за слаб интерес на българите зад граница към референдума.

 

От него става ясно, че необходимите средства за вота възлизат на 50 551 000 лева.

 

За организационно-техническите дейности, които Министерският съвет трябва да извърши, са предвидени 37 млн. лв. От тях 21,4 млн. лв. са планирани за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В тази сума са предвидените средства за логистично осигуряване на изборния процес, включително за отпечатване на хартиените бюлетини, осигуряване на устройства за машинно гласуване, консумативи и т.н.

 

16 000 лв. са за Министерството на образованието и науката за ползването на училищната база. 

 

На ЦИК ще бъдат преведени общо 6,2 млн. лв., като от тях 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лв. за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 млн. лв. за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване.

 

На днешния си редовен брифинг говорителите на ЦИК с изненада разбраха от представителите на медиите, че правителството е приело план-сметката за изборите, която възлиза на стойност 50 551 000 лева. Оказа се, че до момента в ЦИК не е постъпило постановлението за план-сметката за изборите.


Стана ясно още, че до момента едва 8 партии са подали заявление за регистрация за местния вот в ЦИК, като срокът за регистрация е до 9 септември.