Група учени се опитаха да възпроизведат 100 експеримента, успяха на 40%

Голяма група учени се опитаха да възпроизведат 100 експеримента, чиито резултати са публикувани във водещи списания за психология, за да видят дали ще получат същите резултати. Те обаче успяха само в 40% от случаите, предаде БТА.

 

Проверката е направена от международен екип, състоящ се от повече от 300 души. Резултатите са публикувани в сп. "Сайънс". Проектът се е спрял на психологията, защото организаторите му са били от тази сфера. Учените от него са работили с авторите на първоначалните изследвания. Възпроизведените експерименти са извършени през 2008 г, като резултатите са публикувани в някой от трите най-авторитетни списания за психология. 

 

При възпроизвеждането не са проверявани методи за лечение. Фокусът е бил върху това как хората мислят, запомнят, възприемат света и общуват с другите. Резултатите показват, че по-голям шанс да бъдат възпроизведени отново, имат изследванията с повече статистически данни. 


"Причините да се стигне до различни изводи са няколко", каза Брайън Ношек от университета на Вирджиния. Възможно е първоначалното изследване да е погрешно, или да е било правилно, а да има грешка във втория труд. Възможно е и двете изследвания да са верни, но изводите да са противоположни заради разлики в провеждането на експеримента. Понякога участниците са прекалено малко или преценката за значимост на данните на учените не е правилна.