От Вътрешното министерство обявиха, че акцията била рутинна

 

Депо за нелегални мигранти разкриха в центъра на София. Цяла нощ продължи акцията на ДАНС и МВР срещу незаконно пребиваващи в страната ни.


Акцията край "Лъвов мост" продължи през цялата нощ. Задържани са над 160 души. Тепърва предстоят интервюта с тях, за да се прецени дали да им бъде даден хуманитарен статут, или ще се окаже, че са икономически емигранти. Общо 16 хиляди са заловените незаконно пребиваващи в България чужденци от началото на годината. 260 са задържаните каналджии от началото на годината. Част от тях са таксиметрови шофьори, други са чужденци със статут на продължително пребиваващи.


Час-два преди полунощ сме на "Лъвов мост", в центъра на София. Краят на деня за едни е начало за други. Често се срещат с униформените, които следят за реда в района. Тази вечер обаче акцията е мащабна. Едно момче става свидетел на повечето проверки по булевард „Мария Луиза”. Не иска да застане пред камера, но разказва за акцията.


„Бяха тук 5-6 момчета. Дойде жандармерията, цивилни, спряха 10-15 човека полицаи. Викат: „Отваряй" и псуват”, разказа едно от момчетата, станали свидетели на полицейската акция.

 

Отиваме към хостел със стаи под наем, който е сред първите проверени. Униформените буквално разбили вратата, разказват хората, които работят тук.


„Те са минали тук, в другия хотел, доколкото знам, не е имало кой да им отвори. Те разбиват с щанги, камерите са разместени, потрошени. И това не е само сега. Това е всеки път. Онзи ден, когато е имало акция в другия хотел, са потрошили всичко”, разказа хигиенист в хостела.


Под наем тук живеят няколко семейства. Повечето били българи, но имало и афганистанци. За стая всеки плащал 250 лева и сключвал договор.


След проверката стаите останаха празни. Но никой от настанените тук не беше изведен от полицаите.


Отиваме и ние към другия проверен хотел. Тук има и арестувани.


"Влязоха, провериха регистрите. Шестима от хората – сирийци, имаха документи, че са пускани, после арестувани и после пак ги арестуваха”, разказа жената на рецепцията. Не стана ясно обаче срещу какви документи са настанявани хора в хотела.  


И докато в хотела обясняват за акцията, отвън вече разказват за схемата, по която нелегалните мигранти се укриват в района.


От МВР обещаха да проверят схемата. Таксиметрови шофьори също бяха проверени по време на среднощната акция - тук на "Лъвов мост".


Любопитен факт е, че снощната акция дойде след вчерашното предаване "Здравей, България", в което показахме свидетелски разказ и снимки, които показваха точно атакуваните снощи обекти.


Иначе за проблема в числа - около 16 000 незаконни мигранти са задържани у нас от началото на годината, показва статистиката на МВР. Пред Нова главният секретар на МВР Георги Костов призна индиректно, че над 10 000 души са успели да влязат в страната ни незабелязано. Данните, които изнесе той - в държавата са задържани 5 000 души. Още толкова са хванати при опит да напуснат страната. А около 6 000 са арестувани в страната. Това са числата само от началото на годината.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Георги Георгиев, Рада Богданова

 

 

Видео: МВР