Кулминацията на тържествата по традиция ще бъде в Пловдив

 

България чества 130 години от Съединението. В цялата страна се провеждат церемонии по отбелязване на светлата дата. Кулминацията на тържествата по традиция ще бъде в Пловдив. 

 

Честванията започнаха още снощи в центъра на някогашното Голямо Конаре, днес Съединение. Там бе направена възстановка на историческото събитие от преди 130 години. 

 

Празненствата в Пловдив започнаха с тържествен молебен, който бе отслужен от пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Света Богородица”. Владиката призова политиците към единение.

 

В този час пред Паметника на Съединението тече награждаването на победителите от традиционния маратон, които пробягват разстоянието от град Съединение но центъра на Пловдив. Тази година в пробега се включиха 142-ма патриоти.

 

Най-голямата атракция ще бъде тази вечер, а именно възстановката на историческото събитие. Кулминацията на тържествата е в 20.30 часа пред Паметника на Съединението, където ще застане целият политически елит. Ще има и тържествена заря-проверка. На нея ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

 

Репортер: Благой Бекриев