25 000 имигранти са блокирани на остров Лесбос не могат да го напуснат

 

Взривоопасно напрежение на гръцкия остров Лесбос. Възникнаха сблъсъци между полиция и бежанци, когато група от 2500 души се опита да се качи на кораб за Атина. Служителите на реда бяха въоръжени с палки, а представител на гръцкото правителство обяви, че "островът е на ръба на експлозията". 

Още по темата

 

За да овладеят ситуацията, гръцкото правителство и ООН мобилизираха допълнителен персонал. 25 000 имигранти  са блокирани на острова и не могат да го напуснат.

 

Тежко остава положението и в Унгария, където също се стигна до сблъсъци. 300 имигранти тръгнаха пеша от унгарско-сръбската граница към Будапеща, след като пробиха полицейски кордон край бежански център.

 

Силите на реда използваха лютив спрей, за да спрат мигрантите. След като извървяха около 15 километра обаче, изтощените бежанци се съгласиха да бъдат откарани с автобуси обратно в приемния център.

 

Германия затегна контрола по границата с Австрия, за да намали броя на трафикантите на хора. След обвиненията, че арабските държави не са приели нито един бежанец, Арабската лига обяви, че прекратяването на войната в Сирия ще спре и бежанската вълна.

 

Тази година Германия ще приюти 500 000 мигранти, Венецуела предложи да приеме 20 000 сирийски бежанци.