Той сравни отношението към бежанците, които преминават през Унгария, с нацисткия период

Канцлерът на Австрия Вернер Файман разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан, сравнявайки отношението към бежанците, които преминават през Унгария, с нацисткия период, предава "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Още по темата

Да наблъскаш бежанците във влакове с надеждата да ги отпратиш надалеч събужда спомена за най-мрачния период на нашия континент, казва той пред седмичника „Шпигел“.

 

Виктор Орбан, смята Файман, действа безотговорно като приема, че всички (тези бежанци) са икономически мигранти. Той умишлено води политика на възпиране.

 

Унгария, която е привърженик на твърдата линия по отношение на мигрантите, е подложена на критики от европейските си партньори, особено нейния министър-председател, който се надява да блокира преминаването на бежанците през страната си към Австрия и Германия още от 15 септември, благодарение на двойна ограда от бодлива тел по границата със Сърбия.

 

Орбан уверява, че сирийските бежанци, които масово пристигат в Европа и преминават транзитно през Унгария, не идват от зоните на конфликт, а от лагери в съседни на Сирия държави. А там, казва той, те са в безопасност.

 

По времето на нацизма от 1933 до 1945 режимът на Адолф Хитлер изпрати шест милиона евреи както и хиляди политически противници в концентрационни лагери. Те бяха депортирани с влакове към тези лагери на смъртта. През лятото на 1944 унгарските евреи бяха пратени в лагера Аушвиц.