Корейски учени установили, че това е една от причините за смъртта на все повече техни сънародници

Заседналият начин на живот и липсата на движение са главната причина за затлъстяването в Южна Корея, която през последните години отнема живота на все повече корейци. Това пише в статия на местно списание, цитирано от БГНЕС.

 

„Изводът е, че нашите собствени столове и кресла бавно, но сигурно ни убиват. Човешкото тяло по своята природа е приспособено към движението. Затова не е учудващо, че заседналият начин на живот оказва силно влияние върху нашата физиология”, коментира Майкъл Тренел от Университета в Нюкасъл.

 

До този извод е стигнала група корейски лекари под ръководството на Сенхо Рю от Сеулския университет, следили ежедневието на над 140 000 възрастни корейци, преминали през лекарски прегледи в периода от март 2011 г. до декември 2013 г.

 

Изучавайки резултатите от техните анализи, авторите на статията установили, че 40 000 от тях са страдали от така наречената мастна болест на черния дроб (NAFLD) – натрупване в клетките на черния дроб на големи запаси от мазнини, което, при липса на лечение, води до развитието на цироза и смърт. До неотдавна се смяташе, че това се случва заради развитието на диабет, нарушен метаболизъм и отравяния.