Врати отвориха над 2 500 училища в страната

 

Старт на новата учебна година. Над 750 000 ученици в цялата страна прекрачиха прага на класните стаи. Врати отвориха над 2 500 училища. Закритите учебни заведения, заради липса на достатъчно деца, са 5. За над 64 000 деца днешият 15 септември е първият учебен ден.


Първият учебен ден в този дом е повод за двоен празник. Михаил и Белослава се раждат разделени само от няколко минути. В яслата и детската градина са отново заедно, не се разделят и днес, когато тръгват за първи път на училище. И преди да влязат в класната стая вече има и с какво да се похвалят.


„Ще учим много, ще има учителки”, радва се Михаил.


„Ще ни покажат неща, които не знаем”, казва Белослава.


Големи и готови да подредят раниците си и да започнат една друга част от живота си - срещата с училището и новите приятели.


При засилени мерки за сигурност учениците в цялата страна започнаха да се събират в училищата. Мишо и Белла също за първи път влязоха в класната си стая и се запознаха със своята учителка.  


„Днес за първи път сте ученици и с нетърпение сте очаквали да прекрачите прага на училището”, послещна ги тяхната класна ръководителка Йорданка Хаджийска.


„Харесва ми, че ще учим. Има много хубави неща”, казва Мишо.


„И когато учим много, ще завършим училището и ще отидем в университет”, обяснява Белла.


„Ще учим как да оцеляваме, за добрините на живота”, добавя Белла.


„Искам да науча китайски, след това да науча английски и да завърша първи клас като щастлив ученик”, казва още Мишо.


Освен Балослава и Михаил, в клас днес за първи път влязоха още над 64 000 първокласници. А общият брой на всички ученици е над 750 000 в цялата страна.


Първият звънец днес би в над 2500 училища. В 5 обаче така и няма да го чуят, защото те вече са закрити заради липсата на деца. Повече от 68 000 учители тази година ще се грижат децата да получат знания.


57 училища продължават да са в ремонт, но учебният процес там ще тече нормално. Тази година учениците ще имат четири ваканции.


Повече по темата гледайте във видеото.