"От нас може да очаквате да бъдем активни в изменението ѝ", коментира той

 

"В тези няколко параграфа за промяна на Конституцията ние реализираме сериозна реформа в съдебната власт и ние ще я подкрепим на първо четене с 36 гласа", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

 

"ПГ на ДПС не подписа действащата българска Конституция. Още тогава имахме ясното съзнание, че в нея са заложени ограничения, които бяха предпоставката преходът да бъде дълъг и мъчителен. Независимо от това ПГ на ДПС във всички свои действия се е придържала към духа на българската Конституция. От нас може да очаквате да бъдем активни в изменението ѝ, но не и с такива поправки, с които се нарушава духа на тази Конституция", подчерта той.

 

"Факт е, че в тази промяна 4 от 5-те поправки засягат съдебната власт, която явно има нужда от реформиране", добави Местан и заключи: "Нито една конституционна промяна не може да противостои на принципа на независимата съдебна власт".

 

По думите му промяната е съществена - "разделението на ВСС, за да може гилдиите да поемат отговорност и да кадруват".

 

"Втората промяна е начинът, по който ще се избират представителите на съдебната власт във ВСС, чрез пряк избор и един магистрат равен на един глас. Но проблемът на проблемите е съотношението политическа-магистратска квота в двете гилдии", отбеляза той. "Сега то е 11 от политическата квота спрямо цели 14 - на магистрати, т.е имаме превес на магистратската квота, защото това повелява съдебната власт да бъде независима. Не е така при квотата на прокурорите и следователите. Превесът в полза на магистратите трябва да се гарантира и в двете гилдии", смята Местан.

 

Видео: БГНЕС