Държавата е категорична - бежански центрове у нас вече има, но пари - не

 

В България ще бъде изграден разпределителен център за мигрантите. Новината, която дойде от Брюксел, за броени часове се превърна във водеща тема у нас. Държавата е категорична - бежански центрове у нас вече има, но пари - не. А без помощ от Европа, каквато получават Италия и Гърция, няма как да удържим емигрантския натиск по границите. 

 

И макар днес ситуацията да изглежда спокойна, то с настъпването на лошото време хилядите, струпани в Турция, панически ще тръгнат към нашата страна. Прогнозата е на премиера Бойко Барисов, който обаче е категоричен, че няма да връщаме бежанци със сила. 

Още по темата

 

Днес стотиците хиляди мюсюлмани празнуват Курбан Байрам. Един от тях е Ахмед. Само на 19 години, а вече цяла Европа е вперила подозрителен поглед в него. Той е заплахата в думите на унгарския премиер Виктор Орбан. Той е и надеждата за свежа работна сила на германския канцлер Ангела Меркел. Всички говорят за него, но никой не го иска на своя територия.

 

От момчето гъвкавата трафикантска мрежа е спечелила 6000 евро. За Европа Ахмед е статистика. Част от неспиращия човекопоток, който заплашва да преобърне живота на континента. Освен пресмятането на квоти и определянето на горещи точки, в Европа засега липсва ясна позиция за решаването на първоизточника на проблема - това, от което хора като Ахмед бягат. 

 

Няма и система, която да окаже помощ на държави като Турция, приютили най-много бежанци. Условията в центровете за временно настаняване там са крайно лоши.

 

Европейските пътища за бягство преминават през Гърция и Италия. Това са  горещите точки, към които ще се насочат средства и усилия. Защо пари за нас няма - Борисов попитал директно за това Ангела Меркел. И не само - дори и показал карта да види с кого граничи България.

 

"Трябва ли и в България да влязат 100-200 хиляди бежанци и тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставяме въпроса България гореща точка ли е или не. Защо само Италия и Гърция се броят за външна граница, а нас не. Гласувате пари за Сърбия, Македония, Гърция, Италия, а нас все едно ни няма на външната граница”, коментира Борисов.

 

С тези думи той обясни какво е имал предвид по време на Европейския съвет в Брюксел. Ние не сме се предложили да бъдем една от "горещите точки", защото ние отдавна сме такава. Затова при разпределението на усилията и ресурсите България също трябва да получи подобаваща подкрепа.