Това е голям напредък в решаване на проблема с бъбречната недостатъчност

Японски учени направиха голяма крачка напред към създаване на изкуствени бъбреци, с които да бъде решен проблемът, свързан с липсата на присадки за пациенти, засегнати от бъбречна недостатъчност, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

 

Целта на няколко изследователски екипа в целия свят е в лабораторна среда да се създадат функциониращи бъбреци на базата на стволови клетки. Японски учени наскоро оповестиха, че е преминат още един етап в тази насока - създали са бъбреци, които участват в процеса на отделяна на урина. Бъбреците са създадени въз основа на човешки сволови клетки и са тествани успешно в експерименти с мишки и прасета. Този анатомичен орган филтрира кръвта, за да извлече токсичните вещества от нея и да ги изхвърли с урината. 

 

В рамките на предишни експерименти също бяха създадени бъбреци, които филтрират кръвта, но не могат да участват в процеса на отделяне на урина. Затова резултатите от тестовете не предизвикаха интерес. 

 

Сега учени под ръководството на Такаши Йоко от университета Джикей в Токио са намерили решение на проблема. Те създали не само биоизкуствен бъбрек, но и изкуствен пикочен мехур. Той позволява да се направи връзка с естествения пикочен мехур у тестваните животни посредством разработена от учените дренажна тръбичка. По този начин образувалата се в бъбрека урина преминава в изкуствения пикочен мехур, преди се излее в естествения. 

 

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.