Кристалина Георгиева и Ирина Бокова са сред най-споменаваните имена за наша кандидатура

 

България влиза в битката за председателското място на ООН. Това потвърди в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев часове преди срещата си с действащия генерален секретар на ООН Бан Ки-Мун. Българките Кристалина Георгиева и Ирина Бокова са сред най-споменаваните имена за наша кандидатура.

 

Официално надпреварата ще започне през януари догодина, когато се открива процедурата по кандидатстване. Смята се, че след като досега постът е бил заеман само от мъже, е ред на жена да поеме лидерството в организацията. Ако се спази регионалната ротация, една от най-високите световни позиции ще бъде заета от представител на Източна Европа. От днес официално в надпреварата влиза и страната ни. 

 

Коя ще бъде кандидатура, зад която страната ни ще застане, ще реши правителството на Бойко Борисов. Две са силните имена – на председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на еврокомисаря Кристалина Георгиева. До момента и двете предпочитат да не коментират директно темата, а избират да говорят за най-силните страни на постовете, които заемат до момента.

 

Печелившата кандидатура за поста председател на ООН трябва да получи съгласието на голямата петорка. Това са Русия, Франция, Китай, Съединените щати и Великобритания, които са държавите, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. 

 

Сред другите кандидати с шансове да оглавят поста са външният министър на Хърватия Весна Пушич, представителки на Чили и Аржентина, както и Хелън Кларк, бивш министър-председател на Нова Зеландия. Мандатът на Бан Ки-Мун изтича в края 2016 г. 

 

Репортер: Антоанета Николова