Малко след като подаде рапорт за освобождаване от длъжност, ген. Румен Радев размисли

 

Командирът на Военно-въздушните ни сили (ВВС), генерал–майор Румен Радев оттегли оставката си след среща с премиера Бойко Борисов.

 

Тази сутрин той подаде рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба, но малко по-късно се срещна с премиера, който го убеди да размисли и реши да остане на поста.

 

Мотивите за оставката на ген. Радев са били свързани с крайно недостатъчния брой изправни изтребители за носене на бойно дежурство и за водене на летателна подготовка, намаляващия брой на подготвени летци, малкото летателни часове, които имат служещите във ВВС. 

 

Highslide JS
 

Той обяснил на премиера, че поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето. Генерал Радев се оплакал и че разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет  не е внесен за обсъждане в Министерския съвет, въпреки поетия ангажимент.

 

Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заявил генерал Радев в Министерския съвет.

 

Министър-председателят е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности.

 

Двамата са се договорили ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет и се надяват, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание.