Станаха ясни резултатите от проверките по Черноморието

 

1 милион лева нови приходи се очаква да влязат влизат в хазната от глоби заради груби нарушения на концесионерите по морето през изминалия летен сезон.

 

Четири български плажа ще останат без концесионери след края на туристическия сезон  - Обзор- Централен, Слънчев бряг- Север, Несебър- Юг и Ахтопол- Северен.

 

До това решение на Министерството на регионалното развитие се стига след поредица от нарушения, които са констатирани по пясъчните ивици по време на летния туристически сезон. Извършени са общо 221 проверки. 56 – на плажове, които са отдадени на концесия и 48- на плажове, които са отдадени под наем за това лято.

 

Изводът от огромния брой инспекции е, че нарушения има навсякъде, а извинения за тях се намират винаги. Част от проблемите са свързани с липсата на достатъчно спасители. Ако пък ги има, то постовете им не са оборудвани с всичко необходимо за отговорната им работа. Медицинските служби по плажовете ни са останали поне половин век назад във времето.

 

Констатациите от проверките не изненадват никого. Няма нищо ново и в това, че търговците по морето залагат на изпитаната максима ден година храни и сергиите по-често са извън отколкото във одобрената за това територия.

 

А когато плажуващите успеят да пробият кордона от сергии, стигат до другия до болка познат проблем - чадърите стигат до водата, а местата под тях излизат солено. Там, където платена сянка няма - няма и достатъчно място дори за една трета от желаещите да се върнат от отпуск с тен. От концесионни такси и от наеми на плажни ивици пък държавата очаква близо 14 милиона лева.

 


Повече за плановете за лято 2016 очаквайте в неделя, когато гост на предаването „Комбина” ще бъде регионалният министър Лиляна Павлова. 

 

 

Репортер: Цеца Алексова