Какво разказват бягащите от войната сирийци и накъде се насочват?

 

Дни след началото на руската въздушна офанзива в Сирия нашият колега Николай Дойнов е на турско-сирийската граница. Какво разказват бягащите от войната сирийци и накъде се насочват?


Не очаквайте тълпи от бягащи хора в района на пограничния турски град Рейханли. Армията отдавна е блокирала границата, така че бежанците да не могат да слизат през планините към тяхна територия! Граничните ограждания са плътни. Казаха ни, че се стреля във въздуха, а може би и не само, при всеки опит за достигане до браздата. Но не така стоят нещата на официалния пропускателен пункт – войната си е война, търговията, обаче не може да чака! Опашките от тирове са повече от километър!


Обикновено са цели семейства, по – рядко отделни бежанци! Амар Амуш с още шест, седем роднини е от района на Идлиб. Тръгнали преди ден, сменили кола, автобус и камион и стигнали до границата. Парите, обаче намаляли.


„Останали сме със 150 долара и сирийска валута. Това е всичко, което имаме за цялото семейство”, разказва Амар Амуш.


Целта на училия за юрист 26-годишен сириец е работа и живот в Турция! Турция, за хората, които срещнахме е крайна дестинация. Не начало на пътя. А Русия – новата гореща болка!  Сочат я, като основна причина да напускането страната сега . Бягащият строителен работник Брахим Иса е видял през последните дни самолети в небето, за които е сигурен, че са руски. Бомбардирали наред.


„Руснаците ни бомбардираха, сигурен съм. Бомбардираха само цивилни, руснаци бяха”, твърди Брахим Иса.


Това няма как да бъде потвърдено, но подобни неща разказват и други.


„Всички трябва да си тръгнат от Сирия. Сирия е нашата страна, не на Русия не на Америка, не на французите или на Иран! И Башар Асад да си ходи”, на мнение е Ахмед.


Повече по темата гледайте във видеото.