Ники Дойнов от Рейханли: Хиляди сирийци се заселват в граничните турски градове

 

Остър скандал между световните лидери заради руските бомбардировки в Сирия. Късно снощи лидерите на Съединените щати, Германия, Франция и Великобритания осъдиха действията на Москва заради съмненията, че се атакуват опозиционните сили на Асад. 

 

Владимир Путин обаче за пореден път заяви, че цел на бомбардировките е „Ислямска държава”. Според Барак Обама обаче бомбардировките дори укрепвали позицията на групировката. 

Още по темата

 

"Военното решение на конфликта чрез опит на Русия и Иран да подкрепят Асад няма да проработи. Не могат просто да усмирят населението на Сирия. Ще затънат в истинско тресавище", заяви Обама.

 

След вчерашната среща между руския президент Владимир Путин и френския държавен глава Франсоа Оланд нямаше изявления от руска страна. Оланд обаче предупреди руснаците, че Франция не приема бомбардирането на умерените противници на режима в Сирия.

 

Според оценка на базирана във Великобритания сирийска организация руснаците наистина са бомбардирали „Ислямска държава”. Оценката на наблюдателите е, че 12 джихадисти са били убити при бомбардировка в град Рака. 

 

В столицата на самопровъзгласилата се „Ислямска държава” вчера нямаше обичайната петъчна молитва. Вероятно тя е била отменена поради страх от удари от въздуха.

 

Междувременно пограничният район с Турция процъфтява икономически заради хилядите сирийски бежанци. Турският град Рейханли нашумя през последните години заради съдбата на хиляди бягащи от войната в Сирия хора. Някои от тях минават от там, а други остават. 

 

Какво още разказва специалният пратеник на Нова телевизия Николай Дойнов за живота в Рейханли – гледайте във видеото.