Кметът на град Кан обяви извънредно положение

 

Наводнения заляха няколко града по Лазурния бряг. На места в Кан, Ница и Антиб дълбочината на водата е надхвърляла 2 метра. 13 души са загирнали, като повечето от тях са били хванати в капан в автмобилите си.

 

Три от жертвите са пенсионери, залети на първия етаж на старчески дом. Сигнали за бедствие идват от десетки селища в департамент Алп-Маритим. Наложило се е хеликоптери да спасяват курортисти, които чакали идването на помощта върху покривите на караваните си. Заради придошлата вода беше затворена крайбрежната магистрала и гарата в Кан

 

"Река Браг е излязла от коритото си, районът край град Антиб е силно наводнен. Задействани са два спасителни хеликоптера", посочва говорител на противопожарната служба, цитиран от БГНЕС.

 

Кметът на град Кан обяви извънредно положение. Стихията стана причина за рязко покачване на водите на реките на Лазурния бряг и превърна улиците на прочути градове като Кан и Ница в пълноводни реки. Вода заля дори прочутия крайбрежен булевард в Кан и предизвика свлачища.

 

Петима души загинаха в община Манделийо-ла-Напул, западно от Кан. Те са пътували с кола и са се опитали да я откарат до безопасно място, след като на пътя нахлула вода, но не успели да се спасят навреме.


Трима души, пътуващи с кола са се озовали, в малък тунели близо до Кан и са се удавили от придошлите води там. Трима души се удавиха в старчески дом близо до Антиб, а четвърти човек се удавил на паркинг в Кан, превърнал се заради дъжда в езеро, информира БТА.


Наводненията са отнесли коли в морето. На много места районите, които са засегнати, са труднодостъпни. Десетина влакове бяха блокирани по гарите в югоизточната част на Франция със стотици пътници в тях.

 

Второстепенната пътна мрежа е непроходима. Част от магистралата А8 е под вода. Къмпинги са били наводнени и хората са се покатерили на караваните си в очакване на хеликоптери, за да ги спасят оттам. В район, силно посещаван от туристите, над 500 души, сред които много британци и датчани, се оказаха блокирани в терминалите на летището в Ница.