Изтребители на Москва на два пъти преминаха турско-сирийската граница

 


Турция можеше да свали руските самолети над своя територия. Това предупредиха Съединените щати след два поредни инцидента. Руският посланик в Турция беше призован за втори път да дава обяснения, след като руски самолети на два пъти преминаха турско-сирийската граница.

 

Инцидентите станаха, докато руската авиация бомбардирала бунтовниците в Сирия. Москва не отрече, но заяви, че навлизанията са станали за много кратък период и са били предизвикани отчасти от лошо време. Инцидентите станаха повод НАТО да призове Русия да спре бомбардировките в Сирия. Декларация на 28-те страни-членки нарече руското поведение "безотговорно"

 

"Много сме загрижени по повод тези случаи. Това е точно типът инциденти, за които предупреждавахме. Ако Турция беше отговорила, съвсем в рамките на закона и правата си, можеше да се стигне до сваляне на самолетите", заяви американският държавен секретар Джон Кери. 

 

Нарушаването на турското въздушно пространство от страна на Русия през почивните дни в края на миналата седмица „не изглежда като инцидент“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция в Брюксел, цитиран от Би Би Си и БГНЕС.

 

Той заяви също, че Москва не е представила „никакво реално обяснение“ за двете нарушения, които той определи като неприемливи“.