"Какви хора предлагат партиите?", пита Баки Хюсеин, зам.-председател на Комисията за защита от дискримин

 

Политика стои зад вчерашната агресия в Самоков. Така мислят и в други ромски махали в страната. Велина Сашева се разходи днес, без полиция, но с придружител от общността. Какво беше отношението?


В столичния квартал „Христо Ботев”, където населението е смесено, но преобладават ромите. Единственото, което искаха да знаят по-рано днес, е какво точно снимаме. Въпреки че вчера колегите ни не бяха добре посрещнати в квартала в Самоков, от Комисията за защита от дискриминация обясниха, че няма нито 1 българин, оплакал се, че не го допускат в ромско гето.

 

През последната година сигналите за етническа дискриминация са се увеличили - те са 78, като по-голямата част са от роми. Изборно време. Изборни отношения. Ромите са спокойни там, където не се опитват да им купят гласа.


„Искате да проверите дали ше ви бият тука?! няма да ви бият. Защото по-далеч от дeпутатите, колкото сме по-далеч, толкова сме по-възпитани”, казва Траян.


Разхожда ни в квартала Деница. Позната за ромите, защото постоянно идва на гости при сестра си. А за местните е важно да знаят кой си. И защо идваш.


Деница е дипломиран икономист, на 30 години, от 8 години работи във външното министерство. Отговаря за правата на човека. Отрича на хората да им трябва полиция, за да стигнат до ромите.


„Ние не сме животни, на които махалите трябва да се ограждат с бодлива тел. Ние сме българи, ние сме част от тази държава”, казва Деница Михайлова.


„Докато човек не ги обижда и не ги напляска, той да им посегне с ръка, няма да му отвръщат”, казва Младенка Ботева.


Сбъркана ни е политиката на приобщаване, обясняват експертите. По думите им, екипът ни вчера е дошъл в момент преди изборна сделка. Лош момент за камери, не за българи.


„Проблемът не е проблем на гето, проблемът е проблем на политическа корупция в изборния процес”, казва социологът Антоний Гълъбов.


Демокрацията не дискриминира българите, уверени са от Комисията за защита от дискриминация. По думите им, от ромите няма оплакали се. А тревогите на малцинствата са за трудовите им права и образованието. В Самоковския казус разделение нямало.


„Няма дискриминационен елемент в тази история, защото всеки български гражданин може да избира ида бъде избиран. Друг в въпросът партиите какви хора предлагат”, казва Баки Хюсеин, зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация.


На партийните предложения и миналото им са ядосани и далечните на Самоков роми.


„Хванали го с толкова присъди и го пускат. Другият лапнал парите, прокурор ли е, следовател... всички са лапачи! Учени хора лапат много! Бедните и те лапат - мухите, ходят железо да събират”, казва Траян.


Ромите от махалите извън Самоков и експертите имат донякъде общо заключение: където има купуване на гласове, има и бесове.


Ромите, с които се срещнахме днес, въпреки че критикуват тези в Самоков, се извиниха от тяхно име, защото са от техния етнос. Категорично обаче задраскват общите знаменатели и държат на тезата, че случилото се вчера е инцидент, а не практика, още по-малко етническа.


Повече по темата гледайте във видеото.