До две години у нас ще заработят 6 кризисни центръра

 

Правилната реакция при природни бедствия спасява човешки животи. Държавата залага на обучението и до 2017 година България ще разполага с 6 центъра, където ще можем да получим най-важните уроци за оцеляване. Базите ще са в Бургас, Пазарджик, Враца, Шумен, Габрово и София.

 

На 19 юни миналото лято град Килифарево се оказа в плен на водата. Щетите в община Велико Търново бяха оценени на 40 милиона лева, потънаха 170 къщи. За Милка Цончева и Пепа Колева водният ад е история, но спомените остават.

 

Уплахата е голяма, стресът е голям. Не знаеш какво да правиш в първия момент”, спомня си Милка. Пепа пък смята, че първото нещо, което трябва да направи човек при бедствие е да си вземе документите.  Експертите обаче не са на това мнение. Когато животът ти виси на косъм, тези няколко минути търсене ще са достатъчни водната стихия да те отнесе. В опасната ситуация преди година Милка взима по-разумно решение. „Спряхме тока, за да не стане нещо лошо”, спомни си тя.

 

Независимо дали ще се повтори ужасът от 2014-та, правилната реакция на хората при бедствие става приоритет на МВР. За шестте центъра у нас са предвидени 40 милиона лева по оперативна програма “Околна среда”. Всяка база ще разполага с по 4 учебни кабинета и полигон.

 

В проекта ще се включат близо 700 опитни спасители от системата на МВР, които ще споделят своя опит с хората, които имат нужда от него. На особено внимание ще се радват най-малките.

 

Възрастните също ще научат някои важни уроци. Така, когато водата нахлуе вкъщи, Пепа няма да търси документите си, а направо ще тръгне към покрива на къщата. Шестте кризисни центъра трябва да отворят врати в началото на 2017 година.