Лекари ще се опитат да излекуват вродена остеопороза

Новаторско лечение на неродени бебета с инжекции със стволови клетки ще бъде изпитано в няколко европейски болници с надежда то да се окаже ефикасно срещу рядкото заболяване, известно под популярното име болест на стъклените кости, съобщиха АФП и БТА.

 

Вродената остеопороза с медицинското име остеогенезис имперфекта обединява няколко болести, които се характеризират с многократни счупвания, деформация на костите, болки и намаляване на движението. Обикновено при тях има недостиг в производството на колаген. В Европа от нея са засегнати един на 10 000 или на 25 000 души (в зависимост от източника). 

 

Новото лечение е разработено от шведски екип от института "Каролинска". При него се инжектират специални стволови клетки, стимулиращи производството на колаген. 

 

Засега има обещаващи резултати в изпитанията с малък брой тийнейджъри. Надеждата на лекарите е, че ако стволовите клетки бъдат инжектирани на бебетата още преди да се родят или непосредствено след раждането, ще бъдат получени по-добри резултати.

 

Изпитанията ще започнат в началото на 2016 г. , като ще бъдат включени бебета и фетуси, чието заболяване е открито с генетични тестове преди раждането.