Причината е в химическото съединение оксибензон

Обичайна съставка в слънцезащитните продукти е токсична за коралите и допринася за намаляването на рифовете по света, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на резултатите от международно изследване.

 

Филтриращото ултравиолетовите лъчи химическо съединение оксибензон, фигуриращо в над 3500 марки слънцезащитни продукти, във високи концентрации може да бъде фатално за бебетата корали и да увреди възрастните, според изследването на международен екип от специалисти с ръководител Крейг Даунс от неправителствената научна организация Haereticus Environmental Laboratory със седалище във Вирджиния, САЩ. 

 

Изследователите са отчели високи концентрации на оксибензон около популярни сред туристите коралови рифове и в частност край тези на Хаваите и Карибите.

 

Според Даунс изследването е помогнало на учените да си отговорят на въпроса защо липсват бебета корали в рифовете в утвърдени курортни райони. 

 

Съединението променя ДНК на коралите, прави ги по-уязвими за избелване и смущава ендокринните им функции. В резултат на това бебетата корали се обграждат със собствен скелет и умират.

 

Всяка година между 6000 и 14 000 тона слънцезащитни продукти, много от които съдържащи оксибензон, попадат край кораловите рифове. 

 

Пагубният ефект за коралите е наблюдаван при концентрации на оксибензон по-ниски от 62 части на трилион - еквивалент на капка вода в шест и половина басейна с олимпийски размери. 

 

Изследователите са установили, че концентрациите на оксибензон край кораловите рифове на Хаваите и Карибите са 12 пъти по-високи.