Как точно премина препитването и каква е целта му?

 

Хиляди деца на изпит по четене. Проверката на така наречената четивна грамотност се прави за първи път у нас. Как точно премина препитването и каква е целта му?


Точно това беше една от мерките, която си постави държавата за намаляване на броя на неграмотните деца. И точно затова идеята на този изпит е да се оцени равнището на грамотност.

 

Какво обаче се има предвив под четивна грамотност. Това означава, че учениците трябва да покажат дали разбират текстовете, които четат. И така на изпит се явиха над 5000 ученици. Като от всяка област в страната бяха избрани на случаен принцип 10 училища с по една паралелка. Или иначе казано изпит днес имаше в 288 училища и само за 5-и клас.


И докато децата поискаха по-лесни задачи, експерите заложиха на съдържанието, което да покаже нивото на децата.


„Когато имаш пред себе си един текст, е изключително важно как ти ще разбереш този текст”, обяснява зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.


„Предстои на децата да проверим уменията им по четивна грамотност, извличане на информация от текст, което като за начало е добре да могат да четат, за да могат да извършват всичките тези неща”, обяснява Данко Калапиш от 52-ро ОУ.


Изпитът започна. За 40 минути децата трябваше да решат 24 задачи.


„Ние това го правим в почти всеки един учебен час. Не би трябвало да се притесняват”, на мнение е Мариела Томова – учител по български език и литература.


Притеснение нямаше. И още по-интересен, след като в него намери място и Джони Деп.


„Децата трябва да свикват да работят с текста, като в училище не е чак толкова важно какво в момента знаеш, а какво ще запомниш”, добавя Ваня Кастрева.


Оценките от изпита няма да се вписват в дневниците и бележниците, но ще имат важно значение. Така експертите ще разберат къде грешат основно петокласниците. Вторият срок очаква същото и деветокласниците.


Повече по темата гледайте във видеото.