Избирателните секции в Испания ще бъдат отворени до 19 ч. местно време

Около 120 000 българи, живеещи в Испания, са над 18-годишна възраст и имат право да гласуват в националния референдум за електронен вот, според данните на Испанския статистически институт INE за броя на населението към 1 януари 2015 г.

 

Сънародниците могат да дадат своя отговор "Да" или "Не" на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" в 41 избирателни секции, разкрити в 38 населени места на полуострова, както и на Балеарските и Канарските острови, съобщиха от БТА и вестника на българите в Испания "Нова дума". 

 

За първи път секции има в Торегроса (провинция Лерида, Каталуния) и в Аресифе (Лансароте, Канарски острови). Те бяха образувани, след като повече от 40 българи заявиха предварително желание да гласуват на референдума. Останалите секции бяха разкрити автоматично, тъй като на проведени предишни избори е имало поне една секция с гласували повече от 100 избиратели.

 

Избирателната активност е ниска, в сравнение с последните парламентарни избори. Към обяд в трите секции в посолството в Мадрид бяха гласували около 150 души, в Алкала де Енарес - около 50, в Мостолес - около 70, във Вайекас - около 15. 

 

По информация от посолството във всяка една от останалите 25 секции в консулски окръг Мадрид, в който влизат също Канарските острови, към 12 ч. местно време са гласували по около 20 души. 


Избирателните секции в Испания ще бъдат отворени до 19 ч. местно време. 

 

Харесайте Фейсбук страницата на Новините на Нова, за да следите изборните резултати в страната през целия ден.