ГЕРБ, БСП, ДПС губят доверието на част от симпатизантите си

 

Убедително, първата позиция в местния вот заема ГЕРБ с резултат от 34%. На второ място остава БСП, която печели 17 на сто от гласовете. ДПС заемат третото място с 15%. Следват Реформаторите с 9 на сто, АБВ - с 4, НФСБ и „Атака” - с по 3 на сто и ВМРО - с 2.5%. 


Повече или по-малко избиратели са привлекли партиите в сравнение с парламентарните избори от миналата година, когато е имало близо половин милион повече гласували?


Тогава 1,7 милиона българи са пуснали бюлетина за ГЕРБ. Сега те са с близо 50 хиляди по-малко. 


Преди година социалистите получиха малко над половин милион гласа. Днес те също губят почти 12 хиляди избиратели от актива си. 


Преди година за ДПС бюлетина са пуснали близо 490 хиляди избиратели. Днес те са 403 хиляди. Така движението остава трета политическа сила. Но преднината на втората партия в класацията БСП расте. 


За „Реформаторския блок” на парламентарните избори през 2014 г. са гласували малко под 300 хиляди. Днес резултатът им е по-нисък с около 25 хиляди.


Сходна е ситуацията и при Патриотите. Преди година „Патриотичният фронт” взе 240 хиляди гласа. Резултатът днес, който получаваме от сбора на процентите на ВМРО и НФСБ, е 154 хиляди или по-нисък с 85 хиляди.


„Атака” също губи доверието на част от симпатизантите си. На тези избори, сравнени с парламентарния вот отпреди година, партията е спечелила с 56 хиляди гласа по-малко.