В проекта ще участват японски, канадски и френски изследователи

Египет се готви за най-амбициозното изследване на пирамидите в страната, осъществявано досега, съобщи сп. "Сианс е авнир". 

 

Проектът трябва да бъде огласен официално в неделя, на 25 октомври от министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ел Дамати на пресконференция в хотел "Мена хаус" в Гиза. В същия хотел, от който има прекрасен изглед към едно от чудесата на света - Хеопсовата пирамида, са отсядали Уинстън Чърчил, Чарли Чаплин и Агата Кристи.

 

В осъществяването на проекта ще участват японски, канадски и френски изследователи. Те ще използват "неинвазивни и недеструктивни" технологии. Защото макар от археологическа гледна точка интересът към пирамидите да е голям, те са символ на страната.

 

"Пробиването на дупка в пирамидите ще е като прободна рана в сърцето на Египет", заяви навремето египетският историк и археолог Захи Хауас, цитиран от БТА.

 

Новата мисия може би ще позволи да се намерят отговори на някои въпроси. От десетилетия учените се опитват да разкрият загадки, свързани с египетските пирамиди. Сред въпросите, на които се търси отговор, е как са били построени пирамидите и по-специално най-голямата от тях - Хеопсовата пирамида. И днес археолози и архитекти се чудят как през епоха, в която са се ползвали каменни и медни сечива, строители са успели за около 25 години да издигнат тази колосална структура с впечатляващи размери. Тя е висока 146 метра, обхаваща 5 хектара площ, изградена е от гранитни блокове с тегло 63 тона, които са качени на височина 60 метра над т.нар камера на царя. 

 

Друга загадка е свързана с вътрешната структура на пирамидите. Плановете им разкриват необясними аномалии. Огънатата пирамида е с два входа, като всеки от тях води до погребална камера. Едната погребална камера обаче не е разположена в северната част на пирамидата, а в южната. Става въпрос за нещо съвсем необичайно за Древния Египет. Колкото до Хеопсовата пирамида, единствено в нея има три камери, които са разположени една над друга - изоставена подземна камера, т.нар. камера на царицата, където никога не е имало тленни останки на царица, и т. нар. камера на царя, в която има празен саркофаг и са разрешени посещенията.