Това става ясно от проект за постановление, публикуван за обществено обсъждане

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска за пореден път допълнително средства за увеличаване на бюджета на МВР. Това става ясно от проект за постановление, публикуван за обществено обсъждане. 

 

Средствата в размер на 1 005 762 лв. са "за възстановяване на митните сборове и ДДС за доставена техника в изпълнение на Меморандума за разбирателство между МВР и Департамента по енергетика на САЩ за сътрудничество в преодоляването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали”, пише в доклада на Бъчварова.

 

Средствата са във връзка с изпълнението на задълженията на България, произтичащи от членството й в Европейската общност за атомна енергия, по силата на който „Гранична полиция” контролира и извършва проверки за наличието на ядрени материали при преминаването на държавната граница. 

 

Американските власти са предоставили на МВР безвъзмездно техническа помощ и материали, които се използват за детекция и пресичане на незаконен трафик на специален ядрен материал. Изпълнението на програмата е стартирало през 2009 г.