Страната ни стана част от поредицата „Съкровища с Бетани Хюз”

Как изглежда страната през очите на жената, която е обиколила и заснела немалка част от Европа в своята документална поредица за съкровищата на света - Бетани Хюз?
Епизодът за България беше излъчен във Великобритания преди по-малко от седмица, но се оказва един от най-гледаните в поредицата. Самата Бетани Хюз пък застана пред камерата на NOVA и сподели кое е нещото, което най-силно я е впечатлило в страната ни.

Историкът и телевизионна водеща е обиколила и снимала близо 20 държави. Коя от коя по-красиви, по-интересни и по-търсени дестинации. Но не крие, че от всички тях България е била дълго таена мечта.

Градът на вещиците: Триора - кътчето, в което легендите оживяват (ГАЛЕРИЯ)

"Обсебена съм от 15 години по тази идея и най-накрая я осъществих. Вие имате калейдоскоп от толкова много и различни култури. Не мога да посоча като любимо едно-единствено преживяване от всички, които заснех. Дали ще са българските мюсюлмани с техните традиции, дали ще е гмуркането под водата или ще е разходка до някоя впечатляваща църква. Или пък ровене в разкопките на археолозите – влюбена съм във всичко това, изумена съм колко богата на история е страната ви. Имате и толкова интересни легенди. Много ме впечатли тази за Рилските езера – за това, че те са се образували от сълзите на една жена, която страдала за отнетата и любов", споделя Бетани Хюз.

Епизодът за България вече е излъчен и гледан милиони пъти в интернет. Така Пловдив, Рибново и Кости, Казанлък и Рилския манастир и Варненското съкровище влязоха в домовете на зрителите от Великобритания и не само. А сега някои от същите тези зрители искат да видят разказаното с очите си и да стъпят на българска земя.

"След излъчването знаем, че много хора се запалиха по идеята да дойдат в България и вече си купуват билети. Ако този епизод стигне до повече зрители, не само във Великобритания, а и извън нея, те ще могат да видят с очите си тази страна, да се поровят в историята, в традициите – какво по-хубаво от това?", това заяви Роб Диксън, посланик на Великобритания в България.

"В социалните мрежи четем отзивите на зрителите. Някои от тях вече си купуват билети за България. Вчера бях в Лондон и докато си вървях по улицата един човек ме спря, за да ми каже, че е гледал страната ви и е решил да си запази почивка за 3 седмици тук. Така че се надявам да докара още хора тук. Хора, които ще дойдат и ще уважат красотата на България", казва Бетани Хюз.

Челие Месапика - там, където миналото и бъдещето си говорят (ГАЛЕРИЯ)

На сънародниците си разказва за българското вино. "Те наистина ще се влюбят в него! Казвам им да дойдат и да прекарат повече време тук, има какво да видят, ако прекарат 3-4 седмици. Аз съм вегетарианка и за мен баницата е нещо уникално! Няма да мога да я направя сама, но определено е нещо, което ще запомня от България", разказва тя.

За да бъде този филм факт – ръка подават и от фондацията „Америка за България”.

"Бетани сега подготвя следващ епизод. Аз мисля, че дори цяла година да остане тук и всеки ден да се излъчват епизоди за България, пак ще има интересни места и истории за разказване. Пътувала съм във всички краища на България – и в по-отдалечени райони, и в гъсто населени места – навсякъде има на какво да се насладиш", категорична е Нанси Шилър.

Църквата "водопад" в Рейкявик (ГАЛЕРИЯ)

Бетани Хюз вече тръгва на обиколка за следващия епизод, в който ще докаже, че България е пълна със съкровища. Тайна е какво предстои да ни покаже, но само подсказва, че в следващия епизод герои ще бъдат и розите. Има само две седмици, в които ще заснеме всичко и ще се върне обратно в Лондон. Но вече е планирала следващото си идване тук – този път за почивка.

"Мога да прекарам цяла година тук и пак няма да е достатъчно. Ако България беше човек, щях да го опиша като една красива жена със силно присъствие, гъста коса, нежна, но едновременно с това силна", споделя още историкът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase