Какво ще се промени в Северозапада след изборите?

 

Изключително оспорван балотаж във Видин. Един срещу друг там се изправят Росица Кирова, издигната от местна коалиция и кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков.

 

Към момента гласуването протича спокойно. До 13 часа избирателната активност е била малко над 18,6 %. 


И преди, и след избори българският Северозапад остава пуст и тъжен.

 

В къщите няма живот. Дори и там, където има хора. Рангел от Тошевци вече очаква своя край.  Очаквал е изборите с надежда, а предизборната кампания му припомнила какво е да си жив. Но за вота изненадващо жителите на Тошевци се утроили и преизбрали старата кметица. Така хоризонтът върнал старите си цветове. Рангел твърди, че откакто се опълчил на кметицата, тя се заела да му го връща и му спряла помощите. Останал единствено с пенсията си от 170 лева, но без хранителни помощи. Oт него се отрекъл и синът му.

Напускаме Община Грамада и пристигаме в Брегово при Роза и Васил. С гордост Васил си спомня старите времена, когато получил бронзов медал на труда, но политическият цвят не прощава. След като участва в митинг на СДС, са му спрени всякакви права. За негово нещастие кметът на Брегово се оказал с противоположен цвят - червен. Освен работа, за Васил няма и помощи. От общината дори махнали кофата за боклук от портите му. Твърди – отново по нареждане на кмета.

 

 

И ако Васил все още има сили да отстоява вижданията си, при съпругата му нещата стоят другояче, тъй като е тежко болна. За държавата обаче тя е здрава – не получава никакви помощи. Получава единствено 19.50 лева за лекарства. Държавата не помага и затова на помощ идва възрастната й майка.

 

 

И трета община във Видинско преди седмица преизбра своя стар кмет – Бойница. Най-бедното място в целия Северозапад. Иван Минков не отида да гласува заради влошено здравословно състояние и така е лишен от безплатна храна. Така вече трета година. Не намира работа, а оттук идва и проблемът с липсата на осигурителен стаж. Идва ниската пенсия от 130 лева.