Причината - трагедията в нощния клуб в Румъния

 

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка. Изненадващото решение дойде, след като 20 000 души излязоха снощи по улиците на Букурещ. Те поискаха оставката на премиера, на вътрешния министър и на кмета на района, издал разрешение на фаталния нощен клуб, при трагедията в който загинаха 32-ма души.

 

Според тях основна причина за трагедията в нощния клуб е корупцията на всички нива. Освен за оставка на управляващите, участниците в протеста се обявиха за радикални промени в румънското общество. 

 

Срещу собствениците на заведението бяха повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Според обвинението клубът не е отговарял на нормите за безопасност. По време на трагедията загинаха 32-ма души. Други 140 са все още в болници, като състоянието на много от тях е тежко.

 

Подавам оставка, защото през всички години, в които съм бил в политиката, мога да водя всякакви политически битки, но не мога да се боря с хората. Това ще бъде голяма грешка и в резултат ще страдат всички”, заяви Понта.

 

След оставката на Виктор Понта президентът на Румъния ще трябва да назначи временен премиер и да започне преговори с политическите партии за съставяне на ново правителство. Понта обаче ще изпълнява задълженията си докато държавният глава не посочи негов приемник.

 

„Имам задължение към законното недоволство на хората и законното им желание да потърсят отговорност за пожара отвъд собствениците на клуба. Хората настояват и ще бъде голяма грешка, ако ги пренебрегна”, допълни премиерът.

 

Припомняме, че пиротехническо шоу на хеви метъл банда предизвика смъртоносен пожар в нощен клуб в центъра на румънската столица Букурещ на 31 октомври.

 

По предварителни данни в момента на експлозията в сградата е имало близо 400 млади хора, сред които и чужденци.

 

Смята се, че мерките за сигурност в заведението не са били спазени. От една страна, не е било осигурено достатъчно пространство, необходимо при подобни пиротехнически спектакли. Друго нарушение е липсата на достатъчно аварийни изходи.

 

В клуба е имало и леснозапалими материали, необходими за неговото шумоизолиране, които са се превърнали във факли по време на програмата.

 

Прокуратурата е започнала разследване на инцидента. Появиха се информации, че преди дни на нощния клуб е била наложена глоба. Това е най-смъртоносната трагедия в историята на Румъния.

 

Още за политическите трусове в Румъния очаквайте от специалния ни пратеник Данаил Глишев.