Равен брой мъже и жени в правителството

В състава на либералното правителство на Канада, оглавено от премиера Джъстин Трюдо, влизат 30 министри - 15 мъже и 15 жени.Това съобщи самият Трюдо, след като положи клетва като 23-и министър-председател на Канада почти 50 години, след като баща му пое същия пост. 

 

Ралф Гудейл бе назначен за министър на обществената сигурност и гражданска защита, Стефан Дион оглави министерството на външните работи, бившият астронавт Малк Гарно зае поста министър на финансите, а отдавнашният приятел на Трюдо Доминик Льоблан пое лидерското място на Либералната партия, която ще представлява в Камарата на общините.

 

За министър на отбраната бе назначен роденият в Индия Харджит Саджан. Трюдо спази предизборното си обещание в кабинета да има равен брой мъже и жени. Министър на правосъдието и главен прокурор стана Джоди Уилсън-Рейболд, а Кристия Фриленд зае поста министър на международната търговия, който се счита за един от ключовите постове във всяко канадско правителство. 

 

Фриленд е известна със своите антируски изказвания, а от март 2014 г. е сред канадските официални лица със забрана за влизане в Русия във връзка с издаването от руската страна на ответни санкции по отношение на канадските.