Колко ни струва Министерството на вътрешните работи?

 

Поглед към икономическите изражения на реформата в сектор "Сигурност". Най-напред, къде сме ние? България е на 8-мо място в света по брой полицаи на глава от населението, по данни на ООН. Нареждаме се след Русия, Турция и Италия ... и преди всички останали.


И още, според Евростат, България е на второ място в ЕС по разходи за сигурност след Словакия. За миналата година нашата страна е отделила 7% от държавния бюджет. За сравнение, средното равнище в ЕС е около 3,7 на сто.


Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика е в студиото, за да се опитаме да анализираме къде изтичат парите за сигурност.


Колко ни струва МВР? 1млрд. през 2014-та, 1млрд. и 36 млн. през тази година, а за 2016-та са заложени 1 млрд и 126 млн. лева.


„Не можеш да бориш престъпленията с администрация, вместо с инвестиции. Това, което правим е, тъй като има много хора, ако има проблем на границата, струпваме хора на границата, ако има проблем на стадиона, струпваме хора на стадиона. Единственото, с което разполага министерството не е капитал, а хора и просто ги струпва на розлични места, което не е ефективно”, коментира Петър Ганев от "Института за пазарна икономика".


Той се обяви за дългосрочна реформа, която да включва и обезщетенията, а самата реформа да се договори с хората, които работят в МВР.


Целия разговор гледайте във видеото.