Пет дни след кървавия атентат в Париж, Вероника Димитрова се разходи край "Лъвов мост"

 

Засилено полицейско присъствие и непрекъснати проверки - това са мерките, които властите в София прилагат в районите с концентрация на мигранти.

 

Пет дни след кървавия атентат в Париж, кварталът на мигрантите до "Лъвов мост" в София е под полицейска блокада. Хайки се правят навсякъде - по улиците и в хостелите.

 

Желязко е управител на един от хостелите до "Лъвов мост". Признава, че е приютявал стотици нелегални мигранти. След атентата в Париж обаче акциите на ДАНС и МВР са зачестили и мъжът твърди, че е решил да се откаже.

 

"По принцип ги приемаме без снимки, на листове, които са издадени от полицията. Обаче от полицията ни казаха, че щом няма снимка, за тях това не е документ", обяснява Желязко.

 

Акциите на ДАНС и МВР няма да дадат резултат. В това са убедени хората, които живеят в квартала. Страхът ги кара да крият лицата си.

 

"Те са безмилостни. Могат да нападнат момичета, жени. Първоначално групите не бяха организирани. Просто крадяха дребни вещи. После вече малко по-организирано навлязоха с дилърите на дрога, и започнаха с малко по-едри грабежи", обяснява мъж, който пожела да скрие лицето си от камерата ни.

 

Не всички обаче се страхуват от бежанците. Красимира живее близоо до Женския пазар на София и се среща всеки ден с тях и ги съжалява. Може би защото синът ѝ е имигрант във Франция и е бил в Париж по време на атентатите.

 

"В България е по-лесно да умреш от лекарска грешка, отколкото тук да умреш от терористичен акт", казва Красимира.

 

В района около бежанския лагер в квартал "Военна рампа" българите дори не забелязват, че там има бежанци. За разлика от "Лъвов мост", около бежанския лагер в квартал "Военна рампа" няма полицейска блокада. Не се правят и хайки. 

 

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.