Има ли индийска нишка по родопски?

 

Първи касирани избори. Съдът видя опорочен вот и манипулации в бюлетини в смолянската община Баните, където кандидатът на ГЕРБ спечели балотажа с малко над 30 гласа преднина. Има ли индийска нишка по родопски?

 

Контролирал ли е някой балотажа в община Баните? В едно от 10-те родопски села - Оряховец разказват, че активисти на новоизбрания кмет Милен Белчев от ГЕРБ знаели кой за кого е гласувал.


Оказа се, че знаят аз за кой гласувам. В 9 часа ми се обади непознат номер и със заплахи, че съм гласувал за опонента”, разказва потърпевшият Иван Николов.


Как се контролира вот? Всяка бюлетина има пореден номер – един в горната част и един идентичен долу. Горният номер се къса и остава на кочан у комисията преди бюлетината да бъде пусната. Долният се къса след. В село Оряховец обаче, в секцията давали на хората бюлетини без да късат горния номер, и те ги пускали в урните заедно с него. Така , при преброяването, ставало ясно кой за кого е гласувал. Неволна грешка или умисъл - попитахме комисията.


Съдът преброи бюлетините. Резултатът - тези с нескъсани номера са повече от половината.
„Такова тежко нарушение е сериозно опорочаване на изборните резултати”, обясни Игнат Колчев, председател Административният съд в Смолян.


Според жалбата на изгубилия кандидат, бюлетини е имало и извън секциите. Целта – схемата, известна като „индийска нишка” – всеки купен избирател гласува с внесена отвън бюлетина и изнася друга за следващия.


„Предлагаха ми пари да внеса друга бюлетина и да изнеса друга”, добавя Иван Николов.
Съдът потвърди липсите.


До 22001283 липсваха четири или пет бюлетина, които не се намериха в поредицата. Не знам къде са тези бюлетини”, обяснява Игнат Колчев, председател на Административният съд в Смолян.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Марин Николов, Анелия Веселинова