Властите все още мълчат по въпроса кой е загиналият, вероятно е жена

 

Откриха трети труп в апартамента в парижкото предградие "Сен Дени", щурмувано от полицията в сряда. Тогава жена-камикадзе се самовзриви, а организаторът на атентатите Абделхамид Абауд беше прострелян в главата от снайперист.

 

Властите все още мълчат по въпроса кой е загиналият. Най-вероятно обаче е жена. Идентификацията става трудно, защото телата са много обезобразени. Трудна бе идентификацията и на това на Абауд. Днес стана ясно, че ДНК тестове са потвърдили самоличността му. Все още обаче никой не може да отговори на въпроса как той е пътувал през половин Европа необезпокояван, защото се знае, че е бил в Сирия и след това се е върнал в Париж. 

Още по темата

 

В същото време днес се появиха нови драматични кадри от последните минути от живота на първата жена-камикадзе в Европа. Асна Аитбуласен се взриви по време на щурма в „Сен Дени”.

 

В опустошения апартамент полицията е открила и паспорта на 26-годишната Аитбуласен. Приятелите й твърдят, че тя обичала алкохола и забавленията, но въобще не показвала интерес към исляма. Брат й признава, че никога не е чела Корана и започнала да носи мюсюлманска забрадка миналия месец. 

 

Мерките за сигурност във Франция остават засилени. Полицията разпространи нова снимка на издирвания за атентатите Салах Абдеслам. На нея той е дегизиран с очила и перука и използва името Ясин Багхли. Негов приятел разказал, че се чувствал много виновен, но не искал да се предаде, защото се опасявал, че ИДИЛ ще отмъсти на семейството му. Френски артисти и културни дейци призоваха хората да вдигнат шум, като пуснат музика и да запалят светлини в 21.30 ч. тази вечер. 

 

Млад мюсюлманин пък организира специална акция в центъра на Париж. С превръзка на очите той застана до картони, на които пишеше - "Аз съм мюсюлманин, а ми казват, че съм терорист", а на другия - "Аз ви вярвам, а вие? Ако да, прегърнете ме"! Така десетки хора започнаха да прегръщат младия мъж.

 

Седмица след кървавия петък 13-и животът в Париж се нормализира и хората отново започват от начало своя живот. Те са твърдо решени да не се предават пред заплахите и да не променят начина си на живот. В същото време обаче са изправени пред нови ограничения заради извънредното положение във Франция. Как всъщност изглежда животът след 13 ноември разказа българин, който живее в сърцето на „Сен Дени”.

 

Във Франция го довеждат четката и платното, но още, когато отваря ателието си преди три години Иван Цонев разбира, че няма да му е лесно, въпреки че е в столицата на изкуството Париж. Бързо разбира, че хората там са различни. Затова, когато в сряда се събужда от мощните гърмежи на експлозиите и шума на куршумите от съседната улица в „Сен Дени” не е изненадан. 

 

Затова и не е притеснен от новите мерки, които извънредното положението във Франция ще донесе във всекидневието му. Иван няма да позволи тероризмът да промени живота му, защото четката и платното за него все още са по-силни оръжия от куршумите и гранатите.

 

Тази неделя веднага след Новините на Нова не пропускайте „Темата на Нова” - всичко за терора в Париж, подготвена от Николай Дойнов.