Новости има при бюлетините, гласуването на машина е по познатия начин, отбеляза Росица Матева

Новости има при бюлетините. Гласуването на машина е по познатия стар начин. Това заяви в студиото на „Здравей, България” говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. Във вторник Комисията показа как ще изглеждат бюлетините за вота 2 в 1 на 9 юни.

Матева припомни как избирателите могат да подадат гласа си на машина. Хората ще имат възможност да гласуват както за Европейски парламент, така и за Народно събрание. Могат обаче да изберат и само едната опция. Листите с кандидати се появяват в две страници. Едва когато изберем номер на партия, се зарежда списък с преференции на отделни кандидати.

Синя и зелена: ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за вота 2 в 1 (ВИДЕО+СНИМКИ)

На хартия имащите право на глас могат да отбележат избора си в две бюлетини. Тази за евродепутати е в син цвят, а за български – в зелен. Първо се отбелязва номер на партия, а след това, при желание – преференция. Ако сгрешим в попълването на избора си, имаме право да поискаме веднъж от комисията нова хартиена бюлетина, припомни Росица Матева. А сгрешената бюлетина се дава на комисията за анулиране. 

Утвърдени са и специални изисквания за параваните, зад които ще гласуваме. Има приблизителни указания за размерите – 80 см дължина и 60 см височина.

Урните пък ще са общо 4. В една ще се пуска разписката от машинния вот за ЕП, в друга - за Народно събрание. Третата е за хартиена бюлетина за Европарламент, а четвъртата – за бюлетина за родни депутати. 

Служебното правителство пък обяви, че следи подготовката на изборите и скоро всичко щяло да бъде готово.

"Екипите работят. Очаква се в празничните дни от 24 до 26 май процесът да бъде приключен", заяви премиерът Димитър Главчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase