Австралиец в български затвор - осъден за убийство и номиниран за човек на годината

 

В предаването "Ничия земя" тази вечер ще бъде излъчено интервюто с Джок Полфрийман – австриецът, който не успя да стане човек на годината. Той излежава 20-годишна присъда за смъртоносното нараняване с нож на Андрей Монов през 2007 г. В затвора е от осем години, а от три представлява затворническото сдружение.

 

Именно заради това смята номинацията за човек на годината за заслужена, а вълната от недоволство обяснява с опит да се погазят правата на затворниците, които сдружението му защитава.

 

"Той е едно дете, което е пораснало в затвора, защото живее и научава някои неща там. Живее със своята вина, но не е имал умисъл да убие. Нищо обаче не оправдава, че е бил с нож и има загуба на човешки живот. Но по някакъв начин той усеща, че изкупува вината си вътре в затвора. Затова и от него дойде логичният въпрос – колко пъти ще ме наказвате?”, разказа в „Събуди се” Даниела Тренчева, която се срещна с австралиеца. 

 

Част от интервюто с Джок Полфрийман гледайте във видеото, а целият разговор можете да видите в предаването "Ничия земя" в 18.00 часа.