От БСК оценяват предложението като „популистко”

Българската стопанска камара не е съгласна основният платен годишен отпуск да бъде увеличен от 20 на 25 дни. 

 

От камарата заявяват, че предложението се нуждае от експертен анализ, който да отчете колко ще струва това на частния сектор, както и на публичните разходи в бюджетната сфера. 

 

В момента, по изчисления на БСК, минималният брой почивни дни в годината е 32 заради официалните празници. Освен това страната ни изпреварвала по почивки редица развити държави. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. Същевременно изпреварваме страни с висококонкурентна икономика като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия – 27 дни, Израел и Канада 19-20 дни, и много други.

 

Освен това според БСК в законопроекта се пренебрегва въпросът за допълнителните 5 дни отпуска за онези, които работят при специфични условия или на ненормиран работен ден.

 

От Стопанската камара припомнят и преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране, намалено работно време и други специфични мерки срещу стреса и професионални заболявания.

 

В действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск. 

 

По изчисленията на бизнеса, ако бъде прието, предложението ще намали работните дни в годината от 220 на 215. Това щяло да доведе до намаление от 2,3% на очаквания БВП за 2016 г., което е над 2 млрд. лв., както и на приходите в бюджета с около 700 млн. лв.

 

От БСК оценяват законопроекта като „популистки”.

 

Становището е изпратено до председателите на парламентарните комисии по труда, социалната политика и демографската политика, бюджетната комисия, комисията по икономическа политика и туризъм в НС, както и до председателите на парламентарно представените групи.