Външният министър отбеляза, че бомбардировачите могат да започнат действията "много бързо"

"Британските кралски ВВС могат да започнат да нанасят удари по позиции на екстремистите от терористичната организация ИДИЛ в Сирия още от 3 декември", обяви министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Той отбеляза, че бомбардировачите могат да започнат действията "много бързо".

 

"Възможно е не днес, но това може да започне още утре вечер 3 декември. Това ще се случи ако депутатите дадат "зелена светлина" при гласуването, което предстои", добави той.

 

По време на гласуването в Камарата на общините на британския парламент 397 депутати подкрепиха предложението на премиера Дейвид Камерън за започване на бомбардировки срещу ИДИЛ. Против бяха 223 депутати.

 

По-рано днес правителството внесе предложението, мотивирайки се с това, че ИДИЛ представлява "основна заплаха за сигурността на Великобритания".

 

Британските изтребители ще стартират операцията още тази нощ, съобщава Sky News. Източник на медията разказа, че британски „Юрофайтър Торнадо“ са напуснали военновъздушната база в Кипър и са се отправили към „оперативната зона“.

 

Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд припомни, че през последните месеци екстремистите от ИД извършиха няколко кървави атентата, жертви на които станаха трийсет британци, разстреляни в курорт в Тунис през юни.

 

Британският министър-председател Дейвид Камерън определи като „правилно решение“ парламентарния вот, който позволи на страната да се включи във военните действия срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, предава AFP, цитирана от агенция "Фокус". „Вярвам, че парламентът взе правилното решение, за да опази Великобритания – военни действия като част от по-широка стратегия“, написа Камерън в социалната мрежа „Туитър“.

 

Не закъсня и реакцията на противниците на гласуваното от депутатите решение. Вижте я във видеото: 

 

 

 

Припомнете си фактите около тази тема: