В сряда парламентът ще гласува окончателно промените в Конституцията

 

Сряда е денят Х за стабилността в управлението. Тогава парламентът ще гласува окончателно промените в Конституцията. С наближаването на решаващия за съдебната реформа ден политическите страсти се нажежават все повече. Защо уж скучната тема се превърна в повод за все повече искри?


Съдебната реформа се превърна в залог за оцеляването на властта в сегашния ѝ вариант, в повод премиерът да се скара на правосъдния министър, в причина за раздор в Реформаторския  блок и за заплахи части от него да напуснат управлението. Въпреки това от мнозинството остават умерени оптимисти.


„Нека не слагаме каруцата пред коня. Реалното решение ще се вземе от пленарната зала в сряда. Искрено се надявам сценарият от комисията да не се повтори. В противен случай рискуваме 1 година усилия да останат напразни”, обясни Димитър Делчев от Реформаторския блок.


Сценарият от комисията, която подготви окончателните нови конституционни текстове за пленарната зала, на практика оряза и без това веднъж орязаните реформи в съдебната власт.


Най-общо в приетия от комисията вариант за разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет прокурорската власт остава непокътната, а в съдийската ще има възможност за повече политическо вмешателство. Нещо, срещу което и съдиите остро възразиха.


„Реалността показва, че се избират след договорки между партиите”, коментира Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите.


Що се отнася до вероятността прокуратурата да остане напълно безконтролна.


„Има такава опасност, ако се повтори гласуването от комисия в зала”, казва още Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите.


А ако гласуването се повтори и Конституцията мине в този вид?


От Съюза на съдиите призоваха парламента да не обезсмисля реформата. А повечето политически сили избраха да мълчат преди финалното гласуване.


Орязаният вариант на Конституцията мина с гласовете на БСП и ДПС, плюс иначе управляващите АБВ и Патриотичен фронт. Поне 160 гласа са нужни, за да бъде одобрено което и да е предложение в пленарната зала. Ако конфигурациите от миналата седмица се запазят, то конституционната реформа изглежда под все по-голям въпрос.


Припомнете си основните факти по темата: