Наложи се трето гласуване на текста заради ДПС

 

Още по темата

Главният прокурор ще може да се отчита пред парламента, но депутатите няма да могат да изискват от него да говори по конкретни теми, по които работи прокуратурата. 

 

В началото депутатите не успяха да съберат достатъчно гласове за предложените промени. Текстът трябва ли народните представители да изискват и приемат доклади на главния обвинител скара управляващите и опозицията и получи едва 160 гласа от изискваните минимални 180.

 

Според Реформаторите работата на прокуратурата подлежи на по-сериозен контрол. От ДПС обясниха, че балансът между властите е тема на работа на Великото народно събрание, а не на обикновеното. Левицата обясни, че целта на предложението на Реформаторите и ГЕРБ не е отчетност на прокуратурата. 

 

В крайна сметка след кратка почивка от ДПС преосмислиха мнението си. Te поясниха, че техните пултове не са работили и поискаха прегласуване на въпросния текст. В крайна сметка той беше приет със 191 гласа. 

 

 

„Превърнахте едно важно гласуване в цирк. Опитваме се да отворим промени в Конституцията през задната вратичка”, обърна се към депутатите Таско Ерменков от „БСП - Лява България” след третото гласуване, което се състоя по искане на лидера на ДПС Лютви Местан. 

 

На реакцията на Таско Ерменков след гласуването Йордан Цонев от ДПС отвърна, че това е нормална практика.

 

„Станахме свидетели на недопустими действия, които са свързани с примера, който НС дава за спазването на законите, процедурите и правилата, които самото то е приело. Разбирам напъна на колегите от ДПС да покажат, че те са основната, съществената, управляващата част в този парламент и че без тях нищо не може да се случи. И че е време едни в коалицията да бъдат заменени с други, по-читави, но това ще бъде смях пред народа. Вие поставихте всички изменения, които трябва да бъдат приети в Конституцията, под съмнение. Народът няма да ви го прости това”, допълни Ерменков.

 

 

"Има общ европейски модел и той се състои в това, че прокуратурата изпълнява държавни политики, а съдът - не", заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.


 
"Прокуратурата участва като най-важен фактор във формирането и изпълнението на държавната наказателна политика и по тази причина следва да бъде много по-тясно контролирана и много по-зависима от законодателния орган на държавата. Сегашният модел на прокуратурата няма нищо общо с демократичен модел", добави той.

 

 

"Призоваваме президента да започне консултации за свикване на Велико Народно събрание, което да обяви собствената си ликвидация", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дискусията.


 
"Започваме исторически важни дебати. И още по първото предложение ние се сблъскваме с една много ясна позиция на колегите от РБ. Има нужда от много дълбок анализ на това предложение. То казва следното - съдът, съдията, прокурорът и следователите имат различна функционалност в процеса и различни компетентности. Има правосъдни системи, в които се смята, че съдебният процес е преди всичко съдията. Накрая решава съдията. Ето защо съдебната власт - това е съдията"
, подчерта Местан.