Тя трябва изпълнява държавни политики, подчерта той

 

Още по темата

"Има общ европейски модел и той се състои в това, че прокуратурата изпълнява държавни политики, а съдът - не", заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев по време на разглеждането на второ четене на промените в Конституцията.

 

"Прокуратурата участва като най-важен фактор във формирането и изпълнението на държавната наказателна политика и по тази причина следва да бъде много по-тясно контролирана и много по-зависима от законодателния орган на държавата", добави Кънев. "Сегашният модел на прокуратурата няма нищо общо с демократичен модел", убеден е Кънев.

 

"Класическата тоталитарна прокуратура е назависима от Народното събрание и Министерския съвет и е зависима само от Политбюро и тоталитарния комунистически диктатор. Това е съветският модел. Единственият въпрос, който виси днес при запазването на този модел в една поне формално демократична държава, е кой в България е Политбюро, което контролира прокуратурата. Не сме ние и отказваме да сме ние", добави Радан Кънев. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС