Виктор Лилов и доброволците за бежанците получиха равностойни втори награди

Адвокат Даниела Михайлова беше отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2015 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността. 

 

Наградите бяха връчени днес, на Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония във Френския културен институт в София. Това е осмата им поредна година.

 

Адвокат Даниела Михайлова от сдружение „Инициатива за равни възможности" се застъпи за ромските семейства, засегнати от събарянията на домовете в с. Марчево, община Гърмен, и в кв. „Максуда“ във Варна. Тя се зае да ги представлява и внесе искане до Европейския съд за правата на човека за привременни мерки, за да се спре разрушаването на техните къщи.

 

"Михайлова участва не само като адвокат на жертвите – тя бе и техен активен публичен застъпник чрез множество медийни участия с цел даване на глас на проблемите на ромските семейства и разясняване на ситуацията, уточняват от БХК. През април 2015 г. тя също така организира шествие срещу расистки изказвания и обиди от високопоставени политици и липсата на институционална реакция срещу проявите на расизъм. За тази нейна дейност журито реши да отличи адвокат Даниела Михайлова с голямата награда”, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите.  

 

Освен голямата награда "Човек на годината" журито определи и две подгласни, както и пет специални награди. 


Виктор Лилов и доброволците за бежанците (Доброволците в проект Бежанци и Джил и Сейди Класби) бяха отличени с двете равностойни втори награди. 


Лилов е първият открит хомосексуалист, който се кандидатира за изборна длъжност в България – кмет на София. Той се бори за повишаване на осведомеността относно проблемите на ЛГБТИ общността.

Още по темата

 

Като застъпник и за правата на етническите малцинства и бежанците, той бе единственият кандидат за кмет, който се обяви за овластяване на малцинствата чрез привличането им в управлението, подкрепа за техни собствени инициативи и узаконяването на незаконни постройки, които са единствено жилище. 


Инициативата на Доброволците в проект Бежанци дава възможност на търсещи закрила и бежанци на всякаква възраст да общуват с българи, да развият езиковите си умения, както и да участват в разнообразни занимания по време на престоя си в центровете на Държавната агенция за бежанците. Джил и Сейди Класби са наградени заради инициативата си през ноември 2014 г. сами да изградят училище за децата бежанци в лагера в Харманли, със собствени средства. 

 

Журито на „Човек на годината“ 2015 връчи и пет специални награди:  

 
Лора Филева беше обявена за „Журналист на годината” заради изключителната ѝ работа по отразяването на теми, свързани с бежанците и техните преживявания в Сърбия и Македония, както и заради ангажираността ѝ по важни за обществото теми.


Организациите в защита на Карадере (Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“, Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците)  получиха приза “Активисти на годината”.


Магдалина Генова получи специалната награда „Постоянство и храброст“ заради упоритата си и смела борба в продължение на години за защита на човешките права. Тя е активист, който в момента активно използва блога си и социалните мрежи да говори остро и открито по теми, често избягвани от медиите, като езикът и престъпленията от омраза, и проблемите на ЛГБТИ общността.


Отец Рафаил - Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир, получи специалния приз „Гражданска доблест“ за смелостта да се разграничи от позицията на Светия синод срещу допускането на още бежанци в България, за насърчаване на между-етническата и между-религиозната толерантност и готовността да се застъпи за истинските християнски ценности като състрадание и милосърдие. 


Наградата на публиката отиде при Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник за природозащитни дейности в Българското дружество за защита на птиците. 


Проектът „Градски номади“ получи специална грамота заради усилията да адресира един малко дискутиран проблем: условията на живот и работа на бездомните хора в България. 


Тази година "Човек на годината" предизвика голям обществен шум с номинацията на австралиеца Джон Полфрийман, който излежава присъда заради убийството на студента Андрей Монов. Под натиска на масовото възмущение БХК се принуди да отстрани номинацията.  Вижте подробности!