Те нямат право на протест и затова обявиха събирането си като среща с обществото

 

Трети ден на протести след спорните промени в Конституцията и оставката на министъра на правосъдието. Пред Съдебната палата се събраха недоволни съдии. Те нямат право на протест и затова обявиха събирането си като среща с обществото. Около 30 съдии, облечени в черни тоги, излязоха начело с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заявиха, че срещите им с граждани ще бъдат циклични и в цялата страна. 

 

Недоволството на съдийското съсловие срещу конституционните промени обаче става все по-осезаемо. Според мнозина те не гарантират независимост. На днешното честване на 135-тата годишни от създаването на Върховния касационен съд магистратите дадоха заявка, че са готови на война за независимостта си.

Още по темата

   

 

"Нека кажем "не" на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова", заяви Лозан Панов.

 

„Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат”, каза още председателят на ВКС.

 

Никой от първите мъже в държавата, освен президентът Росен Плевнелиев, не чу упрека на Темида. Главният прокурор избра Девня, за да отговори на упреците, че конституционните промени превръщат страната ни в прокурорска република.

 

„Аз в много случаи съм универсално зло, както и институцията. Тази институция е универсалният сапун. Тя е и универсалното зло, моята личност е оправдание за всичко, което се случва или не се случва”, заяви Цацаров.    

 

Твърденията на Христо Иванов, че цялата реформа е минала след съгласуване с него, главният прокурор определи като елементарна интрига.  

 

И въпреки войната на думи и Иванов, и Цацаров заявиха, че продължават борбата за съдебната реформа. 

 

Протестът пред Съдебната палата приключи, а съдиите заявиха, че не желаят тяхното недоволство да се слее с това на другите протестиращи, които са на „Орлов мост” и Народното събрание.