Годишно сигналите за бомби в училищата са стотици, макар и фалшиви.

 

Указания как се действа при бомбена заплаха в училищата. Учители в Стара Загора получиха специални инструкции как да разговарят с терористи. Адекватна ли е обаче превантивната мярка провери екип на Новините на Нова.

 

Годишно сигналите за бомби в училищата са стотици, макар и фалшиви. С нестандартни въпроси Община Стара Загора и местната полиция реши да подготви учителите за реакция при терористично нападение. Кога ще избухне бомбата, къде се намира тя и как изглежда са само част от въпросите, които учителите трябва да зададат при анонимна заплаха. Формулярът е даден само на тесен кръг учители. 

 

От психологическа гледна точка обаче едва ли това са най-адекватните действия при заплаха.

 

И докато в Стара Загора виждат превенцията срещу бомбена заплаха в писмени инструкции, то в едно от столичните училища залагат на проекти за толерантност. Самите ученици рисуват постери срещу новите заплахи. 

 

Един от изводите, които правят учениците, е, че тероризмът няма религия, няма и националност. Най-добрата защита според тях е в добрата информираност. Видът на бомбата и как тя се активира са другите важни въпроси, които според инструкцията учителите трябва да зададат на нападателя.