До двойнствената ситуация се стигна след бламирането на съдебната реформа

 

Управляващите останаха с партньор по-малко! ДСБ обяви, че минава в опозиция. Техният министър Петър Москов обаче остава на поста си в правителството.

 

До двойствената ситуация се стигна след бламирането на съдебната реформа и оставката на правосъдния министър. 

 

По документи политическите пътища на Радан Кънев и Петър Москов се разделят. На практика обаче  - не. 


 
„Опитите между мен и Петър Москов да бъдат вкарвани интриги ще бъдат толкова безуспешни, колкото и преди”, заяви Радан Кънев.  

Още по темата


 
Така опозицията ще подкрепя управляващия си министър. Макар и на различни мнения за това с кого всъщност управлява ГЕРБ – с Реформаторите или с ДПС.


 
„Когато конституционната реформа се спира с гласовете на тези същите хора, всички наши основания за подкрепа на правителството отпадат”, заяви Радан Кънев.

 

Трябва след като навършиш 18, да знаеш, че не всичко може да се случи сега и веднага”, заяви Петър Москов. 


 
Той не смята за правилно ДСБ да бъде капсулирана партия, от която нищо не зависи. Но в същото време смята, че ДСБ трябва да бъде в опозиция, за да даде знак, че нещо в коалицията не е наред. 
 


„Решения на ДСБ и на Блока, които могат да дестабилизират управлението, не са добро решение”, заяви министър Москов. 

 

В оставката си като министър, той не вижда разум. Според него това би било единствено победа за ДПС и БСП.

 

Мнението на Петър Москов се разминава с това на съпартийците му и за съдебната реформа. И не я намира за бламирана. Напротив – имало много прилики с това, което се говореше и преди и след така наречения исторически компромис.


 
Премиерът на свой ред заподозря в решението  на ДСБ целене в по-висок пост.

 

„Целта е президентските избори. Аз така го разчитам всичко така, че започва кампанията за президентските избори”, заяви Бойко Борисов. 

 

Той повтори, че работи в екип с всичките си министри и даде време на ДСБ. 

 

„Надявам се на мъдрост. Вярно е, че веднъж като направиха анонс няма как да се дръпнат веднага назад, но малко повече спокойствие и такт”, заяви Борисов

 

Ако се оттеглят депутатите на ДСБ, това означава едва с 4-ма души по-малко. Тоест управляващите си запазват мнозинство от 132-ма депутати. Дори примера на ДСБ да последват всички от гражданската квота, както вече направи Гроздан Караджов, отново няма опасност от парламентарен трус.

 

Обратен сценарий е възможен само ако всички реформатори се оттеглят, засега обаче хората на Кунева, Лукарски и останалите две партии не дават индикации да им се тръгва от властта.

 

А иначе първият тест за ДСБ ще дойде след Нова година, когато от БСП ще искат вот на недоверие за правителството. Една от политиките, които смятат да поставят под въпрос е здравеопазването. Едва ли обаче ще получат рамо от новата опозиция, тъй като ДСБ вече казаха, че продължават да подкрепят политиката на Петър Москов.