Мексиканска журналистка му поднесе специална торта от името на нейните сънародници

Папа Франциск навърши 79 години, а навръх Коледа ще отбележи и годишнина от своето кръщение. Във Ватикана не се предвижда специално честване на рождения му ден. 

 

Още по темата

На общата аудиенция в сряда папата беше приветстван от 15 000 поклонници, стекли се на площад "Свети Петър", които в негова чест запяха италианския вариант на традиционната английска поздравителна песничка "Честит рожден ден". 

 

Мексиканска журналистка му поднесе специална торта от името на нейните сънародници, които го очакват през февруари на официална визита в Мексико.

 

Междувременно във Ватикана продължават да пристигат поздравления и пожелания от името на държавни и правителствени ръководители, на лидери на международни организации, на духовни пастири от различни вероизповедания, както и на множество миряни.

 

В Италия рожденият ден на папа Франциск е повод да се припомнят неговите италиански корени. Той е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес със светското име Хорхе Марио Берголио в аржентинско семейство от италиански произход. Прадядо му Франческо и дядо му Джовани Анджело са родом от провинция Асти в областта Пиемонте. Баща му Марио е служител в италианските железници, който през 1928 година се качва на кораб в пристанище Генуа, за да емигрира в Аржентина. Майка му Реджина Мария Сивори е родена в Санта Джулия ди Чентаура в провинция Генуа. Хорхе Марио е първото от петте деца на семейство Берголио.

 

Припомнете си кое селфи на папата събра 10 000 харесвания само за 5 часа: