Българите се страхуват да създават деца заради икономическата обстановка, твърдят експерти

 

Точно 57 732 българчета, или около 10 000 по-малко, са се родили от началото на годината до 17 декември спрямо новородените през цялата минала година. Това съобщава вестник „Труд” в съботния си брой.

 

Това показва справка от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването, предоставена на „Труд“.

 

Независимо че остават още две седмици до края на 2015-а, няма как да се навакса огромната разлика от 10 000 бебета. А обяснението е, че спадът на раждаемостта се наблюдава от години“, заяви вчера пред „Труд“ доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София“.

 

Експертът подчерта, че за съжаление в последните 30 години раждаемостта се понижава синусоидално с временни пикове и падове. А сигнали, че и тази година ще има по-малко бебета, се дават още от 7 месеца.

 

Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете“, започна да изброява доц. Костов. Много млади хора продължават да напускат страната ни, нацията застарява, затова и репродуктивното население се топи.

 

Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно. Така обаче самият процес на зачеване и износване често е усложнен заради възрастта й. Уви, тя препочита да прави кариера, да пътува по света и в крайна сметка задълбочава кризата с раждаемостта.