Режисьорът Стефан Командарев с коментар в "Събуди се" за изминалата година

 

Режисьорът Стефан Командарев с коментар в "Събуди се" за изминалата 2015 година навръх имения си ден. Неговият филм „Съдилището” беше българската номинация за „Оскар”.

 

"Съдилището и спасението са всеки ден – във всекидневните малки битки и усилия, които човек трябва да полага, за да постигне добри неща”, разказа режисьорът. 

 

Филмът засяга и темата за трафика на бежанци - тема, която стана много актуална през изминалата година.

 

"Тази драма я гледам още от 2002 г., когато заснех първите си документални филми в района на Ивайловград. Тогава тези неща ги имаше, но не в този огромен мащаб, който е сега. В момента видях хиляди тълпи от уплашени хора от една война, която освен всичко друго, се случва много близо до България. Видях, че хиляди човешки животи са объркани от едни големи геополитически игри, които се случват в света. Надявам се те да престанат, да се възцари отново мир по тези места, от където тези хора бягат, за да могат да се върнат по домовете си”, каза Стефан  Командарев.

 

"Има две големи опасности пред България – бедността и падането на нивото на образованост и култура. Опасността е, че тези две неща могат да застрашат демокрацията. Няма демокрация в бедни и нискообразовани държави. Спасението е в хората, които чрез личния си пример, да променят това”, завърши режисьорът.